Christina Dodd Pravila privlačnosti Kiroja - spletna knjigarna


E-NOVICE

Vpišite vaš epoštni naslov:
Naročite se na epoštne novičke in bodite redno obveščeni o vseh novostih, akcijah in popustih.
Knjige v tej kategoriji:
Nahajate se v kategoriji: / Kiroja / Zgodovinski romani
Christina Dodd Pravila privlačnosti

Christina Dodd Pravila privlačnosti
Večja slika Večja slika


 

Prevod dela: Rules of Attraction     (prevedela: Mojca Svetičič)

Leto izdaje: 2013

Pravila privlačnosti

 

Ženska se ne bi smela nikoli predati moškemu, ne da bi vedela, kakšni so njegovi nameni. Moški ne sme ženske nikoli zapeljati, da bi se ji maščeval.

Pravila družbe
Hannah Setterington se po devetih letih odloči prodati Zaslužno akademijo za guvernante in raziskati svojo preteklost. S tem namenom pristane, da bo družabnica stare tete lorda Raeburna, moškega, ki je ovit v mračno skrivnost in o katerem se širijo govorice, da je ubil svojo ženo. Hannah, ki je razumna ženska, navajena muh plemstva, je prepričana, da so govorice nesmiselne. Toda ko spozna lorda Raeburna …

Pravila privlačnosti
Dougald Pippard, lord Raeburn, je hudo zadovoljen, ko se Hannah ujame v past, a njegovo veselje ne traja dolgo, saj ga ta nepredvidljiva ženska poljubi s slo, kakršne ni občutil že devet let. Strast, ki je vedno gorela med njima, se prebuja z vsakim pogledom, vsakim dotikom, dokler ni Dougald pripravljen pozabiti svoje želje po maščevanju v zameno za eno samo noč z njo.


Pogled v knjigo:

Christina Dodd

Pravila privlačnosti

Tretja knjiga iz serije Guvernante


Gospodična Hannah Setterington,
edina lastnica
Zaslužne akademije za guvernante,
ki je tri leta izobraževala
najboljše guvernante, družabnice in učiteljice,
oznanja, da je
Zaslužno akademijo za guvernante
prodala
za precej denarja in se zdaj namerava posvetiti težavam iz preteklosti, ki jo še vedno mučijo.
V veljavo stopi 4. marca 1843
Včeraj

Prvo poglavje


Gospodična Hannah Setterington bi v tem trenutku lahko slovesno prisegla, da je sama. Popolnoma, čisto in nič dobrega obetajoče sama. Ko je kovček z zamolklim pokom postavila na lesen peron, se je ozrla po lancashirskem mraku. Med obkrožajočim jo drevjem ni bilo videti nobenega poslopja. Nobena luč je ni prijazno vabila skozi zastrto okno, nobenih človeških glasov ali smeha ni bilo slišati in o medli mestni svetlobi, ki je London ovijala celo v najbolj temni noči, tu, v srcu podeželja, ni bilo niti sledu. Še obrisov gora, ki so se vzpenjale na severu, ni več videla. Na pokrajino sta se spustili noč in megla in za vlakom je ostal samo še po tirih oddaljujoč se ropot, ob katerem si je premislila glede svoje odločitve, da sprejme mesto družabnice ostarele tete grofa Raeburna.
Toda komu naj sporoči svojo odločitev? Služabnika, za katerega je predvidevala, da jo bo pričakal, ni bilo videti nikjer vzdolž podeželske ceste, ki se je vila prek hriba, vodila mimo perona in izginila iz pogleda.
Tukaj je imela posebno nalogo. Prišla je, da bi izpolnila svojo srčno željo, in ne bo odšla, dokler tega ne bo storila.
Čeprav je vedela, da je nemogoče, da bi se zmotila, je pobrskala po torbici in iz nje vzela pismo, ki ji ga je poslala gospodinja, ki jo je najela. Hannah je poškilila v naglo pojemajočo svetlobo in prebrala z lično pisavo napisano sporočilo gospe Trenchard.

5. marca 1843 pojdite na vlak, ki pelje v Presham Crossing, in tam izstopite.

Hannah je vedela, da je danes 5. marec. S pogledom je ošinila napis, postavljen nad novo zgrajenim peronom. Ponosno je oznanjal Presham Crossing.

Poslala bom kočijo, ki vas bo pripeljala na raeburnski grad, v katerem gospodar že nestrpno pričakuje vaš prihod.

Hannah je še enkrat pogledala ozko cesto. Nobene kočije. Nobenih služabnikov. Ničesar. Pismo je potisnila nazaj v torbico, zavzdihnila in se vprašala, zakaj jo ta dokaz nesposobnosti preseneča. Po njenih izkušnjah je bila učinkovitost lastnost, ki je v nasprotju z njo večina drugih ljudi ni imela. Pravzaprav ji je prav njena učinkovitost omogočila, da je zadnja tri leta lahko vodila Zaslužno akademijo za guvernante, in to je počela dovolj uspešno, da jo je potem, ko je šla k Adorni, lady Bucknell, in jo prosila, če ji jo lahko pomaga prodati, Adorna kar sama kupila. »Potrebujem nekaj, s čimer se bom zamotila, glede na to, da je družinske posle prevzel Wynter,« je rekla in napisala ček za čedno vsoto.
Zdaj, pri sedemindvajsetih letih, se je Hannah znašla v zavidljivem položaju, da ji v življenju nikoli več ne bo treba delati.
Čeprav bo seveda vseeno delala. Odkar je pomnila, je bila vedno zaposlena. Šivala je, opravljala razna dela, bila služkinja. Tudi ko je hodila v šolo, je trdo delala, da bi bila najboljša … Nato je prišlo tisto kratko, strašno in hkrati čudovito obdobje, ko ni delala ničesar.
Plašč je pritisnila tesneje k vratu in še enkrat pogledala cesto, toda ta je bila še vedno trmasto prazna in svetloba je hitro pojemala.
Zadnje čase se je vse preveč pogosto spominjala tistih dni, ko je bila nekoristna lastnina.
Čeprav ji je jasnost, s katero se je vsega spominjala, vzbujala nelagodje, je to ni presenetilo. Vedno kadar je v življenju prišla do prelomnice in kadar ni bila vsak trenutek zaposlena z vsakdanjimi obveznostmi, so ji misli ušle v preteklost. V trenutkih, kot je bil ta, ko je stala med štrenami megle, ki so se zbirale v vse gostejšo kopreno, ki je zakrila zvezde in jo ovila v samoto, je razmišljala, kaj bi se zgodilo, če bi se vrnila v Liverpool, kjer jo je čakala preteklost.
Toda zamisel je kot vedno zavrnila. Navsezadnje je bila preveč strahopetna, da bi se upala soočiti s posledicami mladostnih napak – in preveč pametna, da bi razmišljala o njih.
Brado je zakopala v volnen šal in misli preusmerila v koristnejšo smer – kaj naj stori. Služabnik jo je pustil na cedilu, vasi ni bilo nikjer videti in večer je postajal mrzel. Prav gotovo se ne bo prepustila paniki, ker so pozabili nanjo.
Vsaj to je vedela, da ji iz Londona ni nihče sledil. Eden od številnih razlogov, da se je odločila sprejeti službo, je bil nedavni sum, da jo opazujejo. Ali so jo zasledovali ali pa je eden od treh zelo mrkih, identično oblečenih gospodov, ki so najeli hišo čez cesto, vedno obiskal tržnico ali šel v gledališče takrat kot ona in se celo pojavil v Surreyju, kamor je šla na krst Charlottinega drugega otroka.
Koga bi lahko tako zanimala nepomembna lastnica londonske šole, da bi jo opazoval in zasledoval na vsakem koraku.
Zgolj enega človeka … In če je iskrena, je ta verjetno res ni mogel pozabiti.
Zato je, ko je dobila ponudbo, da bi bila družabnica ostarele gospe v Lancashiru, sklenila, da je na delu usoda. Prodala je šolo in skrivaj odšla iz Londona. Nevednež bi temu lahko rekel pobeg. Sama mu je raje rekla dopust.
Odločno je pokimala. Da, dopust, med katerim bo lahko razmislila o svoji prihodnosti. O prihodnosti Hannah Setterington.
Še vedno nobene kočije. Nobenega kočijaža. Spomnila se je, kaj je v takšnih primerih svetovala učenkam: zdravo pamet in nobene jeze. Če se v eni uri ne bo nihče prikazal, bo stopila na cesto, se odpravila peš in upala, da bo smer, ki jo bo izbrala, vodila v Presham Crossing. Tam bo najela nekoga, ki jo bo peljal na raeburnski grad. Ko bo prišla, bo gospodinjo, gospo Trenchard, odločno in temeljito oštela. Dobro vzgojene ženske na mestih guvernant in družabnic so s strani hišnih poslov pogosto naletele na nespoštovanje. Hannah je želela, da se do nje že od začetka obnašajo spoštljivo. Če to ni mogoče, je najbolje, da to izve, še preden se bo navezala na staro teto, ki je bila, kot se je lahko prepričala iz pisem, ki sta si jih izmenjali, prijetna, četudi občasno nekoliko zmedena gospa.
Hannah se je nasmehnila v volnen šal. Stare gospe je imela rada. Šest let je bila družabnica lady Temperly in po njeni zaslugi je imela priložnost prepotovati svet in videti stvari, o katerih je pred tem lahko samo sanjala. Seveda so bila potovanja z lady Temperly precej drugačna od časov, ko sta se z mamo selili iz kraja v kraj, v katerih so ju kmetje in njihove pravičniške žene prezirali in žalili. Blišč starega kontinenta ji je odprl pogled v nov svet …
Levo iz daljave je zaslišala škripanje in usmiljenja vredno ječanje. Otrpnila je in si za trenutek dovolila pomisliti, kakšne divje živali se potikajo tako blizu hribov.
Nato se je zaslišal klopot kopit, ki mu je sledilo škripanje. Od olajšanja je zavzdihnila in se sprostila. Nekdo se je z nekakšnim vozom vzpenjal po hribu in se počasi peljal proti njej. Pozabila je na strah, kot da je ne bi nikoli zgrabil, odšla do konca perona in čakala, prepričana, da kdorkoli že je, prihaja ponjo. Pa kaj potem, če to ni kočija; na ta vse bolj neprijetni večer ne bo zunaj nikogar drugega.
Čeprav je napela oči, ni ničesar videla. Nato se je v megli nekaj zasvetilo, proti njej je zapeljal lesen voz in se ustavil. Pri strani je imel pritrjeno svetilko. Tršat čudak je držal vajeti skrivenčenega kljuseta. Ko je odprl usta, je celo z razdalje, ki ju je ločevala, zaznala vonj po pivu. Presham Crossing je moral biti v smeri, iz katere se je pripeljal, saj je očitno prišel naravnost iz krčme.
Nejevoljno sta strmela drug v drugega. Motrila je velikega moškega na vrhuncu zrelih let, ki je bil, sodeč po oteklem nosu in umazani obleki, precej bolj nagnjen k pijači kot snagi. Lahko je samo upala, da mu bo s svojo spodobno črno potovalno obleko in držo, ki je pričala o krepostnosti in nezmotljivi avtoriteti, v navdih.
Končno je vprašal: »A ste vi gaspadična Setterington?«
»Sem.«
Z nenavadnim lancashirskim naglasom je nadaljeval: »Na raeburnski grad nej bi vas pelau.«
Ošinila je voz z dvema lesenima kolesoma, razbitimi stranicami in plesneče seno na zadnjem delu in pomislila, kako malo jo njen novi gospodar ceni.
Če bi bila ena od običajnih družabnic, ki niso imele druge izbire, kot da sprejmejo takšno ponižanje, bi bila hudo vznemirjena. Toda ona je gospodična Setterington, lastnica Zaslužne akademije za guvernante. Službo lahko dobi kjerkoli v državi in na računu v Angleški banki ima dovolj denarja, da lahko užaljeno odide.
A tega ne bo storila. Vsaj dokler ne bo temeljito preiskala tega kotička Lancashira – toda njenemu gospodarju tega ni treba vedeti.
Danes si je želela le tople hrane in postelje. »Kdo ste vi?« je vprašala.
Ob ukazovalnem tonu njenega glasu je moški dvignil glavo. Poškilil je skozi goščo sivečih rjavih las, ki so mu viseli na čelo. »Alfred.«
»Pozni ste.« Spustila se je po stopnicah. »Moja prtljaga je na peronu. Košara in kovček. Pojdite ponju in pohitite, da bova čim prej šla od tod.« Z odprtimi usti je strmel vanjo tako dolgo, da se je razjezila. »Dajte, podvizajte se!«
Alfred se je odzval, kot se na strog ukaz odzove pes – dvignil je zgornjo ustnico in za hip pokazal zobe, nato pa ubogljivo zdrsnil z voza. Ko se je s sključenimi rameni odvlekel h kupu prtljage, je dvignila krilo, se potegnila na voz in namestila na leseno voznikovo klop. Za vozom je zaslišala usmiljenja vredno stokanje. Alfred je njeno prtljago dvignil na kup sena. Upala je, da v njem ni kake golazni, in se trdno odločila, da bo pregledala oblačila, ko bo končno prišla do sobe v raeburnskem gradu. Kar se glede na Alfredovo počasnost morda ne bo nikoli zgodilo.
»Dajte no, saj menda nočete, da bi vaš gospodar čakal,« je rekla.
Njena spodbuda ni obrodila nobene očitno večje naglice. Preden se je povzpel na voz in s sabo prinesel nov val smradu po pivu in potu, je imela dovolj časa, da si je popravila krilo in se previdno namestila na skrajni konec klopi. Zasedel je več kot polovico klopi, a ne ker bi bil debel, ampak zaradi izrazito širokih ramen. Ko je dvignil vajeti, da bi pognal konja, ki je bil videti zdelan vsaj toliko kot voznik, je opazila njegove velike dlani. Kljuse je napelo uzde in potegnilo voz, nato se je zaslišalo počasno klopotanje kopit.
Šele potem je Alfred spregovoril. »Tu nej moj gaspud.«
»Prosim?«
Hannah je ugotovila, da je odgovoril na njeno prejšnjo pripombo.
»Kaj ne delate za raeburnskega grofa?«
»Dejlam na raeburnskem gradi. Že cejlu živlejne. Ampak gaspud, ka ga jemamo zdej, ni gaspud, pr kermu sma začejli, pa tud ni naš zadn gaspud.«
Potrudila se je razumeti njegovo čemerno pripombo in odgovorila: »Zdi se mi, da je na dednih posestvih vedno tako.«
»Tu je ta četrt gaspud, ka ga mamo v trejh lejtih.«
»Sveta nebesa.«
Ko sta prispela na vrh hriba, se je njenih lic dotaknil rahel vetrič in za hip se je zazdelo, da vidi, kako se proti njej sklanjajo temni obrisi dreves.
»Kakšna nesreča je povzročila toliko menjav?«
»Preklejtstvu.«
Drevesa so izginila v megli, ki se je znova zgostila.
»Kdo je preklet?«
Alfred ji je vrgel zgrožen pogled.
»Družina je preklejta.«
»Ah.«
Ob ugotovitvi, da je njen voznik očitno eden tistih tipičnih ljudi, ki uživajo v pripovedovanju neumnih zgodb, ni mogla zadržati nasmeška.
»Poznam takšne zgodbe. Mlade dame, ki sem jih učila, so jih zelo rade pripovedovale. Torej je družina prekleta. Jo je preklela ciganka? Čarovnica? Kaj je bil razlog? Nesrečna ljubezen? Maščevanje?«
»Gaspadična, norca se dejlate, ampak tu na spremeni tejga, de sta aba gaspudova sinova pred desejtimi lejti utanila u bradalomi ab škotski abali, in de je pred štejrimi lejti umr še tastar gaspud. Lan je s skal u murje padu negov nečak, potlej se je pa še negov brat zvrnu pa štejngah in se ubou in zdej mama tejga, ka je samu ena dalna žlahta, pa še iz naših krajev ni.«
Hannah je minil smeh. Ni bila tako neumna, da bi verjela zgodbi, ki jo je natvezil ta obupni sluga, a če je bila resnična, tudi nadaljnja tragedija ni izključena.
»Sedanjemu gospodarju ne smete očitati njegovega porekla,« je rekla. »Raje ga sodite po njegovih dobrih delih in skrbi za posestvo.«KIROJA D.O.O. Visoko 31 b SI-1292 IG 

ID za DDV: SI87593351

Odgovorna oseba: Irma Kukovič

 E-naslov: info@kiroja.si

                  kiroja.irma@gmail.com, rok.kiroja@gmail.com

 Kontakt: 031 397 367

Dostopnost informacij (povzetek zakonodaje) 

Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije: 
a) identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra)
b) kontaktne naslove, ki omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon) 
c) bistvene značilnosti blaga oziroma storitev
d) dostopnost izdelkov (vsak izdelek, ki je v ponudbi na spletni strani naj bi bil dostopen v razumljivem roku, v kolikor ni tako, ponudnik kupca obvesti) 
e) pogoje dostave izdelka ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave) 
f) vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano ali že vsebujejo davke in stroške prevoza 
g) način plačila in dostave 
h) časovno veljavnost ponudbe 
i) rok, v katerem je še možno odstopiti od naročila in pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in koliko stane kupca vračilo izdelka 
j) pojasnjen mora biti postopek ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci  
Načini plačila 
V spletni trgovini www.kiroja.si ponudnik omogoča naslednje načine plačila: 

- po predračunu (plačilo na poslovni TRR odprt pri banki NLB SI56 0201 0026 0538 668

- z gotovino ali bančno (kreditno) kartico (GLS - po povzetju) 

Kupec izbere želeno knjigo in jo s klikom na košarico z napisom NAKUP sprosti v košarico, ki omogoča tudi kasnejšo odstranitev knjige, dodajanje ali spremembo količine izbranih knjig. Navodila za nakup so objavljena na spletni strani www.kiroja.si v rubriki košarica.

Takoj po oddanem naročilu boste na svoj e-naslov (ki ga boste navedli v obrazcu za registracijo) prejeli informativni izpis vašega naročila. Ponudnik v obljubljenem roku blago zapakira ter odpošlje. 
Pravica do odstopa od nakupa, vračilo blaga 
Pri naročilih, sklenjenih na daljavo, ima kupec pravico odstopiti od naročila v15-ih dneh od oddanega naročila, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. O nameravanem vračilu mora kupec pisno obvestiti ponudnika, najkasneje v 15-ih dneh od prejetja knjig, in sicer na kontaktni e-naslov kiroja.irma@gmail.com, knjige pa vrniti v nadaljnjih 15-ih dneh. Strošek, ki bremeni kupca v zvezi z odstopom od naročila, je neposreden strošek vračila blaga (poštnina).

Ker je kupec knjige že prejel pa vendar od naročila odstopi, mora knjige nepoškodovane in v nespremenjeni količini odposlati pošiljatelju po pogojih navedenih v prejšnjem odstavku, razen če je blago uničeno, pokvarjeno, izgubljeno ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv kupec. Ponudnik vrne kupcu kupnino najpozneje v roku 15 dni od prejetja vrnjenih in nepoškodovanih knjig.
V primeru vidne poškodbe embalaže mora biti reklamacija kupca ponudniku ali dostavni službi podana ob prejemu blaga. Kupec takega blaga ni dolžan sprejeti in lahko pošiljko z reklamacijskim zapisnikom zavrne. V primeru, da je paket fizično poškodovan, v njem manjka vsebina, kaže znake odprtja, ali so knjige v paketu poškodovane, kupec pa je tak paket vseeno prevzel, mora kupec sprožiti postopek reklamacije pri Pošti Slovenije, GLS-u ali pri prodajalcu. Če sumite, da je poškodba nastala med dostavo izdelka in jo je povzročila prevozna služba, to storite tako, da paket odnesete na najbližjo pošto ali GLS dostavo v enakem stanju, kot ste ga prejeli (ne da bi karkoli dodali ali odstranili) ter izpolnite reklamacijski zapisnik, nato za dokončno ureditev zadeve poskrbi ponudnik. Skupaj z GLS-om ali Pošto Slovenije bomo poskrbeli, da bo reklamacija rešena v najkrajšem možnem času. Kupcu priporočamo, da paket pred prevzemom pregleda in preveri vsebino v navzočnosti dostavljavca. Ponudnik ni dolžan sprejeti pošiljk, ki so poslane z odkupnino ali pošiljk, ki ne ustrezajo ponudnikovim splošnim pogojem poslovanja. 
Reklamacije 
Kupec lahko blago reklamira, če blago nima lastnosti, ki jih je prodajalec izrecno obljubil, če je prodajalec poslal napačne knjige, v napačni količini, ali če kako drugače odstopajo od kupčevega naročila. Kupec lahko blago reklamira v 8 dneh od nakupa in zahteva takojšnjo zamenjavo za naročen, brezhiben artikel ali pa v zakonsko določenem roku in pod pogoji za uveljavljanje reklamacije iz naslova stvarne napake. V primeru reklamacije, lahko kupec, v skladu z zakonskimi omejitvami, zahteva zamenjavo artikla, njegovo popravilo ali vračilo kupnine. V slednjem primeru si prodajalec pridržuje pravico, da za čas, ko je kupec blago uporabljal, obračuna najemnino po veljavnem ceniku, vendar največ v znesku za kolikor se je v času uporabe in zaradi uporabe, artiklu zmanjšala tržna vrednost. Kupec lahko blago v reklamacijo vrne tako, da ga prinese osebno ali pa ga na stroške in po vnaprejšnjem dogovoru s ponudnikom vrne po pošti. Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo, če se tega s kupcem nismo izrecno dogovorili! 
Dostava 
Ponudnik mora blago oziroma storitev dostaviti v obljubljenem času. Pogodbeni partner za dostavo pošiljk je GLS Slovenija, vendar si ponudnik pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem lahko naročilo izpolnil bolj učinkovito. 
Varnost in pravica do zasebnosti
Skrbno varujemo vaše podatke pred izgubo, zlorabo, nepooblaščenim dostopom ali razkrivanjem, spreminjanjem ali uničenjem. Podatki so shranjeni v strežnikih, zaščiteni z geslom in z omejenim dostopom. Spletna trgovina www.kiroja.si dobro skrbi za varnost vaših osebnih podatkov in spoštuje vašo izbiro za njihovo nameravano rabo. Uporabnikovi podatki v nobenem primeru ne bodo predani tretji osebi.

Komunikacija

S kupcem sme ponudnik stopiti v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje. 
Reklamna elektronska sporočila morajo vsebovati naslednje sestavine: 
- jasno in nedvoumno morajo biti označena kot reklamna sporočila
- pošiljatelj mora biti jasno razviden 
- različne akcije, promocije in druge tržne tehnike, morajo biti označene kot takšne. Prav tako morajo biti jasno določeni pogoji udeležbe v njih. 
- željo kupca, da ne prejemajo reklamnih sporočil, je potrebno spoštovati 
Odveza odgovornosti 
Ponudnik se po svojih najboljših možnostih trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih straneh. Kljub temu, pa se lahko lastnosti artiklov, njihova razpoložljivost in cena spremenijo tako hitro, da ponudniku ne uspe pravočasno popraviti podatkov na spletni strani. V takem primeru, bo ponudnik kupca obvestil o spremembah in mu omogočil preklic naročila ali zamenjavo naročenega artikla. Vse fotografije izdelkov so simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelka. 
Pritožbe in spori 
- Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. 
- Ponudnik je dolžan vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Postopek za oddajo pritožb je na voljo na spletnih straneh, enostaven za uporabo in zaupen. 
- Ponudnik je dolžan v petih delovnih dneh potrditi, da je prejel pritožbo, sporočiti kupcu, kako dolgo jo bo obravnaval in ga vseskozi obveščati o poteku postopka. 
- Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost kupčevega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da kupec ne sproži spora pred sodiščem. Zato si ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno. 
Pravno obvestilo 
Spletna trgovina www.kiroja.si in vsi podatki, slike in grafika prikazani na spletni strani so zaščiteni z Zakonom o avtorskih pravicah in jih ni dovoljeno reproducirati  ali uporabljati, brez predhodnega pisnega dovoljenja.

Cene 

Vse cene v spletni trgovini podjetja KIROJA d.o.o. so navedene v EUR in vključujejo davek na dodano vrednost (DDV). Veljajo tiste cene, ki so objavljene v trenutku oddaje naročila. Naročilo kupca je v elektronski obliki shranjeno na strežniku ponudnika (info@kiroja.si). 
V primeru, da bi se cena izdelka tekom obdelave naročila spremenila, bo ponudnik kupca o tem predhodno obvestil. V kolikor se kupec z novo ceno ne bo strinjal, lahko zavrne naročilo in o tem pravočasno obvesti ponudnika na                naslov: kiroja.irma@gmail.com
Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine www.kiroja.si

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), s priporočili GZS. Svetujemo vam, da pred uporabo strani spletne trgovine pazljivo preberete pogoje poslovanja. Podjetje KIROJA d.o.o. si pridržuje pravico do spremembe pogojev na spletni strani www.kiroja.si 
Kiroja.si je spletna trgovina, ki jo upravlja podjetje KIROJA d.o.o. - v nadaljevanju ponudnik. Ob registraciji, vsak uporabnik spletne trgovine www.kiroja.si postane hkrati tudi član oziroma kupec. Splošni pogoji poslovanja obravnavajo tudi pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

 

 

 

 www.kiroja.si - vse pravice pridržane. Izdelava in gostovanje spletnih strani www.strani.com